WYDAWCA. Portal Rynku Wydawniczego
  Twój koszyk WYDAWCA. Portal Rynku Wydawniczego
  szukaj
 Edytorstwo 
 Konkursy 
 Księgarstwo 
 PTWK 
 Szkolenia 
 Technika 
 Prawo 
 Rynek Wydawniczy 
 Targi 
 Linki 
Aktualności
       rynek wydawniczy
17-08-2019
ODNALEZIONO NIEZNANE ILUSTRACJE DO "MAŁEGO KSIĘCIA"
17-08-2019
ZNAMY LAUREATÓW TEGOROCZNEJ NAGRODY IM. J. ZAJDLA
15-08-2019
TARGI KSIĄŻKI i PRASY HISTORYCZNEJ
15-08-2019
BAKU ZAPRASZA NA TARGI KSIĄŻKI
13-08-2019
NIEZNANE DZIEŁA PROUSTA ZOSTANĄ WYDANE WE FRANCJI
13-08-2019
CO CZYTA SIĘ W ROSJI?
12-08-2019
GRUPA EMPIK w 2018 ROKU
11-08-2019
TORUŃSKI COPERNICON 2019
09-08-2019
GRETKOWSKA NA PLACU BANKOWYM
08-08-2019
STOLICA JĘZYKA POLSKIEGO - SZCZEBRZESZYN
08-08-2019
WOLNE LEKTURY ROSNĄ W SIŁĘ
07-08-2019
NIE ŻYJE LAUREATKA LITERACKIEGO NOBLA TONI MORRISON

Aktualności
       poligrafia
01-08-2019
WARSZTATY CYFROWE HEIDELBERG POLSKA
30-07-2019
RICOH NA POL’and’ROCK
21-07-2019
DRUKARZE O POTRZEBIE ZMIANY MINISTERSTWA ODPOWIEDZIALNEGO ZA POLIGRAFIĘ - PODPISZ PETYCJĘ!
11-06-2019
HEIDELBERG ROZSZERZA SWOJE PORTFOLIO APLIKACJI W CHMURZE
10-06-2019
NOWY GALLUS LABELMASTER W DRUKARNI FLEXODRUK
02-06-2019
KONKURS O NAGRODĘ ZŁOTEGO GRYFA 2019 ROZSTRZYGNIĘTY
30-05-2019
DZIEŃ DRUKARZA W MUZEUM DRUKARSTWA
23-05-2019
"WYDAWCY WYBIERAJĄ DRUKARNIE" - ROZSTRZYGNIĘCIE PIERWSZEJ CZĘŚCI RANKINGU POLSKICH DRUKARŃ DZIEŁOWYCH 2018/2019
16-05-2019
AGORA ZAMYKA DRUKARNIE
10-05-2019
XLII POLIGRAFICZNE KONFRONTACJE
04-05-2019
NOWY ZARZĄD DRUKARNI LOTOS POLIGRAFIA
04-05-2019
STORA ENSO INWESTUJE W PRODUKCJĘ PROEKOLOGICZNĄ
Karta pozycji – recenzje
CHWAŁA I ZDRADA. Wojsko Polskie na Wschodzie 1943-45

RECENZJE

Portal historia.org.pl
Wojciec Kania

(...) W czasie, gdy w naszych księgarniach, czy na Allegro największą popularnością cieszą się pozycje dotyczące Waffen SS, czy wspomnień ich cudzoziemskich towarzyszy każda książka traktująca o polskim wojsku musi budzić radość i zainteresowanie. Tym bardziej, że jest to książka o wojsku, które w latach 1943-1945 walczyło na froncie wschodnim. Przez ostatnie dwadzieścia lat pisano o nim różnie, a w zdecydowanej większości krytycznie. O ile do roku 1989 pracą mówiącym o tej formacji wojskowej poświęcano mnóstwo miejsca, to było w nich wiele, delikatnie mówiąc, przemilczeń czy niedopowiedzeń. Najgorzej, z punktu widzenia prawdy historycznej, wypadały w nich stosunki polsko-sowieckie, które stały się w tym okresie swoistym tabu.

Z kolei po roku 1989 wielu historyków i przede wszystkim polityków zakwestionowało wartość tego, czego dokonali żołnierze idący od wschodu. Wręcz zarzucano, że przynieśli nam komunizm na bagnetach i nazywali wojsko, które złożyło potężną daninę krwi „formacjami polskojęzycznymi”.

Na palcach jednej ręki można wyliczyć w miarę obiektywne prace, jakie się w czasie ostatniego dwudziestolecia ukazały na temat tzw. LWP. Do tej kategorii można niewątpliwie zakwalifikować pracę Edwarda Kospath-Pawłowskiego „Chwała i zdrada – Wojsko Polskie na Wschodzie 1943-45”

(...)

Książka E. Kospath-Pawłowskiego jest jak dotychczas drugim, obok pracy „Armia Berlinga i Żymierskiego” C. Grzelaka, H. Stańczyka i S. Zwolińskiego dziełem syntetycznie i w miarę kompleksowo traktującym o tworzeniu i działaniach bojowych Wojska Polskiego na Wschodzie. I choćby z tego względu zasługuje na uwagę. Mocną stroną tej publikacji jest dokładne pokazanie tła historyczno-politycznego, które towarzyszyło powstaniu i działaniom jednostek WP na Wschodzie. Unaocznienie jednoznacznie negatywnej roli, jaką w naszej historii odegrały takie postacie jak Wanda Wasilewska, Jakub Berman, Alfred Lampe, Marceli Nowotko czy Aleksander Zawadzki, ale też wskazanie jak skomplikowaną i wymykającą się jednoznacznej ocenie był twórca tego wojska Zygmunt Berling.

Na uwagę zasługują również problemy z formowaniem nowych jednostek ich wyposażania i szkolenia oraz działań bojowych, zwłaszcza bitwy pod Lenino, wokół której narosło tyle legend i przekłamań.
(...)


Cała recenzja (czytaj)

POWRÓT

Portal www.wydawca.com.pl., miesięcznik ,,Wydawca"; Księgarnia Branżowa [ więcej ›› ]

Konkursy | Organizacje | PTWK | Poligrafia | Prawo | Promocje | Szkolenia | Targi | Linki | Książki | Antykwariat | Czasopismo