Nagroda Der Deutsche Kochbuchpreis została zainicjowana przez portal kaisergranat.com i jego założyciela Benjamina Cordesa; ma honorować najlepsze niemieckojęzyczne książki kucharskie roku.
O wyborze zadecyduje 18-osobowe jury , z którego połowę stanowią kobiety i mężczyźni. Są dziennikarzami, kucharzami, piekarzami, znawcami win, blogerami. Za każdą z osiemnastu kategorii odpowiada trzech jurorów, którzy wystawiają książkom oceny. Zwycięzcy, wraz z przyznanymi punktami oraz uzasadnieniami, zostaną ogłoszeni 8 grudnia na stronie internetowej nagrody.
Wybierać jest z czego. Do konkursu zakwalifikowano 200 tytułów.
Wszystkie nominacje będą dostępne w Internecie.
(źródło Börsenblatt)
Dział, w którym zamieszczane są drobne informacje z rynku wydawniczo-księgarsko-poligraficznego.
szkoda ze tylko niemiecko języczne.Dla mnie najlepsza książka kucharska jest: Radość gotowania po szwedzku” autorstwa Zofii Jagiełło-Lindstrom.
Fantastyczne przepisy,wszystko znakomite .